Ny bolig nyt grundlag – kom godt fra start

Ja, der er mange ting at forholde sig til, når først man har besluttet at investere i fast ejendom. Det gælder alt fra den hårde økonomi til den mere bløde indretningsfase. Uanset hvad kan det give ekstra energi og ekstra motivation, hvis man kommer godt fra start. Du kan nemlig også sagtens risikere at ende i nogle faser undervejs, hvor det hele virker lidt opgivende, og hvor du mest af alt får lyst til at smide håndklædet i ringen. Derfor er det altid en god idé at forberede dig på det, du kan. Og det kan du gøre ved at være flittig til at opsøge information og sikre, at du har styr på de basale ting. Her kommer del 1.

Hønen eller ægget? Økonomi eller boligjagt?

Hvad skal du have styr på først, hvilken en slags bolig du vil have, eller hvordan økonomien ser ud? Realistisk set, starter mange boligdrømme nok med, at man har fået lidt inspiration og luret lidt på nettet. Det er nogle gange det, der kickstarter hele jagten. Men det kan også være farligt at se sig blind på en boligtype, der ligger et bestemt sted, har et vist antal kvadratmeter og måske også nogle bestemte egenskaber; eksempelvis køkken-alle-rum, nyt badeværelse, hvide vægge osv. osv. I en sådan kontekst kan det godt være farligt at tage hønen først, altså boligjagten. For så får du måske en slem skuffelse, når du snakker med banken. Måske bliver dine drømme skudt til jorden, og så vil samtlige boliger efterfølgende måske føles som en nedgradering og en skuffelse. Omvendt kan det måske give dig motivationen for at udskyde boligdrømmen lidt og spare op, indtil du kan købe lige præcis den boligtype, du har forelsket dig i. Det kan altså også gøre dig klogere og mere målrettet. 

I langt de fleste tilfælde vil man dog anbefale, at det er banken, du går til først. Således at du får en langt bedre ide om, hvad du kan købe for. Nogle gange kan ens maksbeløb lyde som et matadorbeløb, og det kan være svært at forholde sig til, hvad det egentlig betyder, at man eksempelvis kan købe for 3 millioner. Men i banken tager I – ud fra dit budget og oversigt over udgifter og indkomster – også en snak om dit rådighedsbeløb. Og det er meget vigtigt, hvilket leder hen til næste step.

Hvordan bliver din økonomi i den nye bolig?

Banken kan lave beregninger ud fra hver bolig, således at du kan se, hvad det månedlige rådighedsbeløb også bliver. Det er et godt udgangspunkt for eksempelvis at sammenligne to boliger. Hvis du har 2000 kr. mere i rådighed ved bolig A, så virker den måske pludselig mere attraktiv. Det er også en måde at sikre dig (også for bankens synspunkt), at du ikke sætter dig for dyrt. Der er nogle standard anbefalinger til, hvad man siger, at en familie, et par og en enlig skal kunne leve for. Men det er vigtigst at kigge på, hvad der er gældende individuelt for dig. Og det kan du kun ved at kigge på, hvordan du indtil nu har brugt dine penge. Så lav et detaljeret budget, hvor du tager hensyn til alle poster – også dem, der måske kommer inden for nær fremtid.

Alt det, du skal nå inden overtagelse – forsikringer blandt andet

Nogle ting skal være på plads, før du flytter ind. En af de ting er forsikringer. Eller nærmere sagt boligforsikringer. Boligforsikringer i den forstand dækker over ejerskifteforsikring og husforsikring. Førstnævnte er frivillig, og sidstnævnte er lovpligtig – hvert fald hvis du har optaget realkreditlån. Sørg derfor for at tegne dem i god tid, da de kun vil være gældende, hvis det sker før overtagelsesdato.

Er du kun i overvejelsesfasen?

I denne artikel har vi fokuseret på, hvad du du skal være opmærksom på og hvilke overvejelser, du skal gøre dig, når boligdrømmene melder sig på banen. Men det er ikke alle, der er så langt i processen endnu. Måske du kun lige er begyndt at sondere terrænet og kigge på hvilke tendenser, der rører sig på boligmarkedet.

Det i sig selv kan virke temmelig uoverskueligt, da der alene i Danmark er mange kilder til information. Og hvilke medier bringer så de mest troværdige informationer? En af de mest troværdige formidlere af nyheder om det danske boligmarked, er Dansk Boligforsikring, som bringer statistik, analyser og meget mere på deres hjemmeside. På baggrund af statistik, har Dansk Boligforsikring og deres medarbejdere formået at ramme den rette balance i forhold til konsekvent at have en aktuelt og relevant indblik i udviklingen på det danske boligmarked.

You may also like...