Danskere der flytter til udlandet – men hvorfor?

danskere i udlandet

Udvandring til andre lande har forgået i mange år. Men hvor det for 150 år siden var flugten fra fattigdom og arbejdsløshed, der eksempelvis ledte os til USA, er det i dag et udtryk for overskud. I dag har vi for længst dækket de basale behov – hvert fald de fleste, der bor i Danmark – og derfor kan vi søge videre op i behovspyramiden. Vi kan realisere vores karrieredrømme, vi kan dyrke personlig og faglig udvikling, vi kan berige både vores kulturelle og økonomiske kapital. Der er mange årsager til, hvorfor man vælger at flytte rødderne fra det trygge Danmark og til et helt andet miljø. Berlingske skrev i 2014, at det hovedsageligt var ressourcestærke og veluddannede unge mennesker, der flytter. De har ikke nogen faste forpligtelser, der binder dem, og de har både frihed og gåpåmod til at tage en så stor beslutning.

Kigger vi på udvandringen ud fra et generationsperspektiv, er der hos de yngre – ca. fra 1980 og op – et tæt forhold til teknologi og et ubesværet, internationalt udsyn. Derfor bliver det også nemmere for denne generation at begå sig udenlands, da grænserne i forvejen er blevet mere udvisket som følge af, at sprogbarrikaden eksempelvis er nedbrudt. Denne generation er så at sige fødte globalister.

Et eksempel fra virkeligheden

Babak Shahbaz er en af dem, der har valgt at flytte rødderne til udlandet på grund af blandt andet sin forretning. Babak Shahbaz er partner i firmaet FuelSupply, der arbejder med bunker operations. Skulle du være en af dem, der ikke er helt opdateret på, hvad det egentlig betyder, skal du ikke skamme dig. Det er formegentlig ikke et ord, du bruger ofte i dit daglige sprog. Men kort opsummeret betyder det shipping og fragt i en maritim kontekst. Babak Shahbaz og FuelSupply sikrer brændstof til redderier rundt i hele verden. Det kan både være store internationale virksomheder som eksempelvis Mærsk; det kan også være små lokale fiskere i en mindre havn. FuelSupply indhenter tilbud fra leverandører, som de præsenterer for kunden. Når kunden lægger en ordre gennem FuelSupply, står de samtidigt med hele risikoen. Det er en stor sikkerhed for kunderne. Babak forklarer, at en af grundene til deres succes da også skyldes den gode kundeservice og deres evne til at tage ansvar. Det er ikke selvsagt i branchen, at man følger ansvaret helt til dørs helt fra opgavestart til slut. I FuelSupply har denne tilgang medført en lang række af loyale kunder.

Babak Shahbaz er som sagt en af dem, der har skabt en karriere i udlandet, og som siden han flyttede til Dubai med familien i 2012 ikke har kigget tilbage. Babak flyttede med familien og nåede at bo i Dubai i 5 år, hvorefter de havde et kort ophold i Danmark. Men udlandet trak igen. Det blev Canada, nærmere Toronto, hvor Babak Shahbaz bor med familien: hans kone og tre børn. Du kan læse mere om Babak på følgende platforme:

Babak Shahbaz på medium
Babak Shahbaz på Twitter
Babak Shahbaz på Crunchbase

You may also like...