Forskere finder metode til at forhindre alvorlig øjensygdom hos børn

Et nyt amerikansk studie fra 2021 har via forskningsforsøg med mus fundet nye måder at behandle den meget udbredte øjensygdom glaukom – også kaldet “grøn stær”. Derudover har de også fundet en måde, hvorpå den medfødte, men dog sjældne variant af sygdommen, som 3-4 børn får om året i Danmark, kan forhindres.

Dit barn kan ikke sige, når der er noget galt…

Medfødt glaukom er ødelæggende for børn. De kan af gode grunde ikke fortælle, at der er noget galt med deres syn. Sygdommen er en trykstigning inde i øjet. Hvis denne trykstigningen ikke opdages i tide, starter børnene deres liv som blinde. Hidtil har man behandlet øjensygdommen med kirurgi, men amerikanske forskere har måske en ny løsning. Ved hjælp af genredigeringsteknologi har de formået at deaktivere det gen, som giver sygdommen – dog kun i mus indtil videre. Den samme teknologi vil derfor også kunne bruges til at kurere eller forhindre udviklingen af grøn stær hos voksne. Og det er altså en øjensygdom, som 60 millioner mennesker over 60 år døjer med på verdensplan. I Danmark er det også noget, som kirurgisk øjenlæge Peter Brincker kan nikke genkendende til. Han opererer ofte grøn stær i sin klinik med laserteknologi.

Teknologi med muligheder

Genredigering (CRISPR-teknologi) har været genstand for stor debat i både Danmark og resten af verden. Det er en teknologi, som har potentiale til at stoppe arvelige sygdomme helt ved at modificerebefrugtede æg. Men det giver dermed også mulighed for at designe mennesker og forbedre mennesker, som egentlig er raske. Argumentet har været, at alle mennesker har ret til at blive født unikke – dvs. med deres helt egne gener. Hvis man modificerer deres gener, inden de overhovedet er født, kan det anses for at være et indgreb uden samtykke. Eller et overgreb. Teknologien i sig selv er dog ikke ny. Den er faktisk blevet anvendt til at genmodificere hvede til at blive tørkeresistent. Man har også brugt teknologien til at designe myg, som kan bekæmpe malaria.

You may also like...